Velkommen til Krøderbanen!

Alle søndager fra 30. juni til 1. september 2019 kan du oppleve en avstressende togreise i tidsriktig miljø på Krøderbanen. Veterantog med damplokomotiv og gamle teakvogner trafikkerer museumsjernbanen mellom Krøderen og Kløftefoss i Buskerud. Togene kjøres etter faste rutetider og er åpne for alle. I tillegg er det ulike temadager og spesialarrangementer i hele sommersesongen!

Juletog-2016.jpg

 

Skumringstog

Lørdag 24. august

Førstkommende lørdag kjøres det tradisjonsrike skumringstoget mellom Krøderen og Kløftefoss. Toget kjøres med damplokomotiv og toakslede personvogner som alle er mer enn 100 år gamle!

Dette er det eneste persontoget på Krøderbanen som kjøres etter mørkets frembrudd. Den romantiske stemningen forsterkes ved at toget kun har parafinbelysning.

Skumringstoget er populært, men det er ingen plassreservering. Vi anbefaler derfor de reisende å møte opp i god tid og få med seg stemningen på stasjonen før avgang. Les mere her.

 

Stordriftsdag

Søndag 25. august

Førstkommende søndag er det stordriftsdag på Krøderbanen, med flere tog i drift. Alle togene kjøres mellom Krøderen og Kløftefoss. Det blir flere togavganger i hver retning, og dette blir en unik mulighet til å se og reise med ulike historiske togtyper.

Stasjonene Krøderen og Kløftefoss blir betjent med togekspeditør, og her kan du oppleve togkryssinger på gamlemåten med bruk av flaggsignaler og utveksling av togmeldinger på den restaurerte telefonkursen. Det vil også bli demonstrert inn- og utskifting av vogner i noen av togene. De reisende kan fritt bytte tog underveis og kjøre fram og tilbake med ulike togtyper. Les mer om stordriftsdagen her.

Det blir også drift ved den gamle Krødersaga. Her kan du oppleve et historisk sagbruk og blant annet se hvordan tømmerstokker blir skåret til plank. Saga inngår i museet på Krøderen og brukes også til å produsere trevirke til enkelte restaureringsprosjekter.

På Krøderen stasjon er det suvenirbutikk, modelljernbane og kafeteria, som kan by på nystekte vafler og andre godsaker. Her kan du nyte god gammel jernbanestemning i stasjonsparken.

 

Tog, båt og eventyr

Søndag 25. august

Søndag kan du kombinere reisen på Krøderbanen med en båttur på Krøderfjorden til eventyrmuseet Villa Fridheim. Du kan starte rundturen med veteranbuss fra Vikersund stasjon kl. 12.00 eller damptog fra Krøderen kl. 13.00.

Båtturen går med M/S Kryllingen II med guiding underveis. Ved ankomst Villa Fridheim får de besøkende en innføring i husets historie, før det blir anledning til å se seg om i det spennende "kråkeslottet" på egenhånd. Her er det også kafeteria med middagsservering. Til slutt frakter veteranbussen turdeltakerne tilbake til Krøderen og Vikersund.

FORHÅNDSSALG AV BILLETTER

Nytt av året er at det er mulig å forhåndskjøpe plass på rundturen hos Ticketmaster. Du kan også bestille middag på Villa Fridheim som blir servert ved reserverte bord i kafeen ved ankomst. Siden antall plasser er begrenset, anbefaler vi forhåndskjøp for alle som vil være sikre på å komme med. Ledige plasser selges på reisedagen på Vikersund og Krøderen stasjoner.

Detaljert reiserute, billettpriser og informasjon om hvordan du bestiller billetter finner du her: Tog, båt og eventyr. Disse rundturene arrangeres hver søndag til og med 1. september.

 

Se her for fullt sesongprogram for 2019.

Rutetider finner du her.

Billettpriser står på denne siden.

Har du spørsmål? Sjekk siden Praktiske opplysninger.

Krøderbanen ble åpnet i 1872 som smalsporbane og ble ombygget til normalspor i forbindelse med Bergensbanens åpning i 1909. Som NSB-bane ble den nedlagt i 1985. Siden da har banen vært drevet som museumsbane av Norsk Jernbaneklubb og Stiftelsen Krøderbanen. Både rullende materiell og faste installasjoner langs linjen er holdt i en tidsriktig stil. Krøderbanen er også et senter for restaurering og vedlikehold av musealt jernbanemateriell. Kjørestrekningen er i år begrenset på grunn av pågående sporarbeider.

Krøderen stasjon er fredet som teknisk kulturminne, og her finner du alle de gamle installasjonene fra damptiden. Under oppholdet kan du i tillegg nyte forfriskninger fra jernbanekafeen eller bare rusle rundt på området og la deg henføre av stemningen fra 1920-tallet.

Sist oppdatert 11.08.2019